ČAROBNA KUHINJA

INDEKS / SAVETI
         
Registar
Doručak
Predjela
Supe i Čorbe
Jela bez mesa
Jela sa mesom
Meso
Riba
Salate
Peciva i testa
Testenine
Kolači
Torte
Umaci i prelivi
Kremovi i glazure
Pića
Zimnica
Registar
 
 
 
 
 
 

PODVARAK

broj osoba: 4
vreme spremanja: 140 min.
težina: za prosečne kuvare

SASTOJCI SASTOJCI:

 • 1 kg kiselog kupusa ribanca ili glavica kiselog kupusa isečena na rezance
 • 4 - 5 glavica crnog i crvenog luka
 • 3-4 čena belog luka
 • 1 šolja ulja
 • 2 lovorova lista
 • biber u zrnu
 • 1 kašičica mlevenog bibera
 • 1 kašika tucane paprike
 • 30 g pirinča

I još (ako se ne posti):
 • 2 kašike svinjske masti
 • komad suvog mesa (rebra, kolenica, mesnata slanina)
 • meso sa kojim će se služiti podvarak (piletina, ćuretina, krmenadle ili već neko drugo meso)

 

 


RECEPT RECEPT:

Probati kupus da bi se videlo koliko je slan i kiseo. Zatim, ga oprati da se odstrani višak soli i kiseline. Ako nema ribanca, poslužiće i glavica kiselog kupusa, koja mora da se, prvo, izdeli na listove, pa da se iseče na tanke rezance (što tanje to bolje).
Ocediti kupus. Propržiti sitno seckani crni i crveni luk, najbolje je na masti (sem ako je post, onda nema izbora nego na ulju). Dodati ribanac u luk, dobro promešati sve, pa dinstati uz dodavanje po malo vode ili supe. Kad kupus omekša i blago porumeni (otprilike za 30-tak min.) dodati alevu papriku, biber, lovor i pirinač (stavlja se u podvarak da upije višak vode koju kupus pusti, a koje ne sme biti suviše u podvarku). Dobro izmešati i ako je potrebno, sipati malo vode.
U međuvremenu, malo prokuvati suvo meso ako se podvarak pravi sa nekim suvim mesom, ili propržiti meso na masti, ako se sprema u varijanti sa piletinom, ćuretinom, krmenadlama, ... pa kada je kupus gotov u odgovarajuću vatrostalnu posudu rastopiti kašiku masti i prebaciti kupus, pa u njega zaroniti meso (bilo koja od dve varijante mesa), da se arome podvarak i mesa što više izmešaju, isto postupite i sa neoljuštenim čenovima belog luka (da ne gorči, i što je mnogo bitnije, hemijski reaguje i nikako se ne preporučuje izlagati ga visokim temperaturama bez kore, ona ga štiti.). Peći u zagrejanoj rerni na 180°C. S vremena na vreme izvaditi posudu i promešati kupus, a meso se može prevrnuti da bi porumenelo sa obe strane. Ako je potrebno dodati vodu ili mast. Podvarak zapeći da blago uhvati koricu, vodeći pritom računa da ne zagori.
Uz ovo jelo, za potpuni ugođaj, popiti čašu dobrog crnog vina!
Napomena:
Za dobar podvarak treba imati u vidu da, dobar podvarak ima i kiseo i slan ukus, ali nikako preslan i prekiseo. Zato je bitno da se kupus prvo dobro opere. Bolje je da se ispere više, zato što će dodatnom termičkom obradom tečnost koju sadrži ispariti i onda se ponovo povećati koncentracija i kiselosti i slanoće. Treba imati u vidu i so koja se doda kroz suvo meso i slaninu. A uvek može i da se dosoli (obrnuto je nemoguće).
 

PODVARAK

 
 
 
 
 
 
 
 

 
INDEKS / SAVETI

Created by Ana Stevanović Mitrović, Tamara Stevanović Vuković and Bojan Mitrović (c) 2007-2014
info@carobnakuhinja.com