ČAROBNA KUHINJA

INDEKS / SAVETI
         
Registar
Doručak
Predjela
Supe i Čorbe
Jela bez mesa
Jela sa mesom
Meso
Riba
Salate
Peciva i testa
Testenine
Kolači
Torte
Umaci i prelivi
Kremovi i glazure
Pića
Zimnica
Registar
 
 
 
 
 
 

SLAVSKI KOLAČ - POSNI

broj osoba: 10
vreme spremanja: 2.5 h
težina: za početnike

SASTOJCI SASTOJCI:

  • 750 ml mlake vode
  • 1 paketić svežeg kvasca
  • 1,5 kg brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja

RECEPT RECEPT:

Rastopiti kvasac u malo mlake vode . Dodati šećer, so i malo brašna, pa sve dobro izmešati i pustiti da nadođe. Mesiti testo dodajući postepeno brašno. Dolivati povremeno mlaku vodu, vodeći računa da se ne stvaraju grudvice. Kada se testo već odvaja od ruku i dobija mehuriće, ostaviti da nadolazi pokriveno čistim platnom. Kad testo udvostruči zapreminu, izručiti ga na radnu površinu i još jednom premesiti. Odvojiti jedan manji deo testa za pravljenje ukrasa. Testo za slavski kolač se oblikuje u poluloptu i stavlja u podmazan kalup, obavezno okrugao. Ostaviti tako da još malo nadođe.
Ukrasi na površini slavskog kolača mogu se praviti od posebno umešenog testa bez kvasca, ali se često pripremaju i tako što se deo testa od slavskog kolača odvoji, pa se mesi uz dodavanje brašna, tako da se dobije čvrsta masa. Testo za ukrase treba da bude što tvrđe, jer se samo od tvrdog testa mogu lepo oblikovati ukrasi.
Najčešće se na slavskim kolačima sreću ukrasi u obliku krsta, pletenice, venčića, listova, ružica, nekih drugih cvetova, klasa pšenice, ptica, grozdova, burenceta, čaša, knjige, a glavni ukras je slovo (pečat) to je znak četvrtastog oblika kome je krst u sredini a među kracima krsta natpis ИС ХС НИ КА - ovaj natpis na grčkom znači: Isus Hristos pobeđuje.
Gornja površina kolača malo se pokvasi vodom, da bi se ukrasi pričvrstili, pa se dodaju ukrasi. Uljem blago premazati ukrase i celu gornju površinu slavskog kolača. Staviti kolač u zagrejanu rernu i peći na 180°C, oko 50 minuta. Pečen kolač ne vaditi odmah iz kalupa, pokriti ga platnenom krpom i ostaviti da se ohladi, pa tek tada pažljivo izvaditi i staviti na sto da uz slavsku sveću sačeka obredno presecanje.
Napomena:
Slavski kolač ima veću količinu testa koja se mora ispeći iznutra, pa će maksimalna temperatura učiniti da ostane gnjetav. Pečenje slavskog kolača traje oko 1 h, ali i dosta zavisi od oblika i dubine posude u kojoj se peče.

 
 
 
 
 
 
 
 

 
INDEKS / SAVETI

Created by Ana Stevanović Mitrović, Tamara Stevanović Vuković and Bojan Mitrović (c) 2007-2014
info@carobnakuhinja.com