ČAROBNA KUHINJA

INDEKS / SAVETI
         
Registar
Doručak
Predjela
Supe i Čorbe
Jela bez mesa
Jela sa mesom
Meso
Riba
Salate
Peciva i testa
Testenine
Kolači
Torte
Umaci i prelivi
Kremovi i glazure
Pića
Zimnica
Registar
 
 
 
 
 
 

UKRASI ZA SLAVSKI KOLAČ

broj osoba: 1
vreme spremanja: 25 min.
težina: za prosečne kuvare

SASTOJCI SASTOJCI:

  • 200 g brašna
  • 100 ml vode
  • 2 kašičice soli (1 kašičica soli na 100 g brašna)

RECEPT RECEPT:

Ovi ukrasi se koriste i za mrsni i za posni slavski kolač.
Testo za ukrase se čvrsto zamesi od brašna, vode i soli i ostavi da odstoji. Testo se rastanji oklagijom, pa se od njega prave ukrasi, i to redom:
Krst se pravi od dva valjkasta komada testa stavljena unakrs ili dve unakrsno postavljene, pravougaone trake. Prvo se preko celog kolača stavlja krst.
Pletenica uokviruje kolač, znači dužina treba bude jednaka obimu pleha ili šerpe u kojoj se kolač peče. Kad se pletenica formira (od tri valjka testa, upletenih u pletenicu), postavi se na vrhu kolača u krug po ivici.
Venčić se pravi tako što se rastanji testo oklagijom pa se okruglom modlom (veličine čepa od flaše, a može i čep da posluži kao modla) vade kružići, pa se sa donje strane kružić sa malo vode samo zalepi (uštine), oblikujući cvetić. Ovi komadići se slažu preko pletenice i to tako da svaki sledeći malo preklopi prethodni i tako redom dok se ne uokviri ceo kolač i na taj način dobije venac oko krsta.
Poskurica je hlepčić kružnog oblika i stavlja se na središte krsta. Ona se stavlja i preko venčića, na završecima svakog od četiri kraka krsta (ukupno pet poskurica). Na njih se na kraju stavlja "slovo", najvažniji ukras slavskog kolača, to je znak četvrtastog oblika kome je krst u sredini a među kracima krsta natpis ИС ХС НИ КА - ovaj natpis na grčkom znači: Isus Hristos pobeđuje. 
Sledeći ukrasi predstavljaju želje domaćice - ono što želi da ima u svome domu: 
Ptice (golubovi) predstavljaju zdravlje i veselje, prave se od malih valjkastih delova testa vezanih u čvor sa gornjim delom oblikovanim u glavu, a spljoštenim donjim delom, zasečenim kao rep.
Klas pšenice se pravi od valjka testa debljine prsta koji se zaseca makazicama sa oštrim vrhom, treba da se počne od vrha klasa i reckati naizmenično.
Grozd označava želju da rod dobro rodi. Za pravljenje grozda prvo se uzme malo testa i rastanji tako da se dobije jedan tanak valjak kao tračica dužine 10-15cm, traku spiralno uviti tako da obrazuje peteljku, pa napraviti oko 20 malih kuglica raznih veličina i sastaviti u grozd. Oko jednog kraja peteljke se zalepi sa malo vode dva reda kuglica po 3-4 sa svake strane, onda se doda još jedan red kuglica odozgo, a zatim se popune kuglicama mesta tako da se dobije bogat grozd. 
Cveće (ružice) znači lepotu, čistotu i mio miris duše i da deca odrastaju lepa i čista kao ružice. Za ruzicu se izvadi 4 kružića kalupčićem sa ravnom ivicom. Jedan kružić se uvije u rolnicu, pa se okruži drugim, treći se stavi na ivicu spajanja drugog, a četvrti na ivicu spajanja trećeg.
Burence se zatim pravi kao želja da u kući bude svega, pa čašica, zatim knjiga itd. Burence se pravi tako što se napravi valjak oko 2-3 cm, u koji se uzdužno utisnu nožem linije, kao da je pravljeno od dasaka. Onda napravite dve male tračice kao obruče i malu kuglicu koja predstavlja čep na buretu.
Svi ovi ukrasi stavljaju se u polja između krakova krsta, i dovoljno je, da bi slavski kolač bio lep, da se u svakom od četiri polja nalazi po jedan ukras.
Izgled samog kolača i način pravljenja ukrasa zavisi od umešnosti domaćice, ali valja znati da kolač nikada ne treba da bude prenatrpan ukrasima.
Napomena:
So se dodaje da ukrasi ostanu beli i nakon pečenja, otprilike po jedna kašičica na svakih 100 g brašna.

UKRASI ZA SLAVSKI KOLAČ

 
 
 
 
 
 
 
 

 
INDEKS / SAVETI

Created by Ana Stevanović Mitrović, Tamara Stevanović Vuković and Bojan Mitrović (c) 2007-2014
info@carobnakuhinja.com